GELE TANDEN: HOE ONTSTAAT TANDVERKLEURING?
Niet alle tanden hebben dezelfde witte kleur . De natuurlijke kleur van de tanden - en hoe ze zich ontwikkelen - is voor iedereen anders. Bovendien kunnen voedings- en genotmiddelen leiden tot tandverkleuring.
Het is onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces dat uw tanden verkleuren. Het witte glazuur dat als een beschermende laag op de tanden ligt, vervaagt na verloop van tijd door dagelijkse slijtage en het meer gelige tandbeen schijnt er sterker door.
Genen bepalen de oorspronkelijke kleur van de tanden en hun ontwikkeling naarmate ze ouder worden. Ze beïnvloeden de transparantie van de tanden en hun dikte, wat direct van invloed is op de kleur.
Opmerking: een melkachtige en dikke tand reageert beter op bleekbehandelingen van de tandarts. Transparantie is het enige element dat niet kan worden gecorrigeerd door het bleken van tanden. Bezoek uw tandarts zodat hij de oorzaak van uw tandverkleuring kan identificeren.
Of het nu sigaretten, sigaren, cigarillo's of pijpen zijn: de consumptie van tabak veroorzaakt externe bruinachtige verkleuring en verhoogde tandsteenafzettingen als gevolg van teer, nicotine en andere stoffen in tabaksrook.
Tandplak vormt zich na elke maaltijd. Bacteriën, speeksel en voedselresten vormen samen een film (biofilm), die zich aan de basis van de tanden als tandplak hecht. Door verkalking verandert de bekleding in de zogenaamde tandsteen.
Tandsteen bedreigt de gezondheid van tanden en tandvlees, maar heeft ook esthetische effecten. Het geeft tanden namelijk een grijze of gelige uitstraling.
Tip: hoe beter tandplak wordt verwijderd, hoe minder tandsteen zich ontwikkelt. Een goede mondhygiëne en het juiste tandenpoetsen dragen ertoe bij dat de tandplak zich niet kan hechten.
Het nemen van tetracycline, een antibioticum, kan donkergrijze of bruine sporen achterlaten aan de binnenkant van de tanden.
Bepaalde eetgewoonten, zoals de regelmatige consumptie van rode wijn, koffie, zwarte thee, cola of andere gekleurde dranken en voedingsmiddelen, zoals donkere bessen of ketchup, beïnvloeden de kleur en kunnen leiden tot gele tanden.
Het werkt op twee niveaus:
Tandglazuur is van nature wit. Koffie en thee - die in te grote hoeveelheden worden geconsumeerd - laten een externe aanslag op uw tanden achter die tandverkleuring veroorzaakt.
Zure voedingsmiddelen (zoals citrusvruchten of azijn) dragen bij aan de erosie van het tandglazuur. Resultaat: het tandglazuur wordt dunner en transparanter. Hierdoor schijnt het dentine (tandbeen) - dat geel is - sterker door. De tanden zien er geel uit.
Tip: omdat de gele verkleuring van de tanden gedeeltelijk afhankelijk is van slechte eetgewoonten, is de eerste preventieve maatregel om de consumptie van verkleurend voedsel te beperken. Het genot van thee, koffie of zuur voedsel hoeft echter niet volledig te worden stopgezet. Alleen een overmaat moet worden vermeden!
TANDVERKLEURING VOORKOMEN
Tandplak ontwikkelt zich snel na een maaltijd – zonder tandenpoetsen duurt het slechts een paar uur. Poets uw tanden ten minste tweemaal per dag gedurende 2 minuten, gebruik flosdraad of interdentale borstels en rond de gebitsverzorging af met het gebruik van mondwater.
Leer ook hoe u uw tanden kunt bleken door een professionele bleekbehandeling bij de tandarts of hoe u uw tanden zelf kunt bleken.
Gerelateerde links