Skip to main content

WAT ZIJN GAATJES / CARIËS?

Iedereen die ooit een gaatje (cariës) in een tand heeft gehad, weet hoe onaangenaam dit kan zijn: cariës, ook wel tandbederf genoemd, is een ziekte die het tandglazuur - het hardste materiaal in het menselijk lichaam - kan vernietigen. Het tast geleidelijk elk deel van de tand aan en kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

HOOFDOORZAAK VAN GAATJES (CARIËS): TANDPLAK

Van nature zijn er veel bacteriën in het hele menselijk lichaam aanwezig. De natuurlijke mondflora is onschuldig en zelfs essentieel voor de goede werking van het lichaam – vooral de mond!

In de mond komen bacteriën, speeksel en voedselresten op het tandoppervlak samen. Als de tandplak, ook wel plaque of biofilm genoemd, niet regelmatig wordt verwijderd, vormt het een perfecte voedingsbodem en kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen.

Gezonde tanden zonder tandplak

Deze micro-organismen, zoals streptokokken of lactobacillen, voeden zich in de tandplak met suikers en koolhydraten uit de voedselresten. Daarbij scheiden ze als afvalproduct zuren zoals melkzuur uit. Deze zuren lossen belangrijke tandhardende mineralen (calcium en fosfaat) uit het glazuur op. Deze demineralisatie / ontkalking maakt het tandglazuur zacht en leidt na verloop van tijd tot de typische gaatjes in de tand.

Tandverzorging

Voorkomen dat tandplak zich vormt en bacteriën zich in uw gebit nestelen, doet u met een uitgebreide mondhygiëne. Tandenpoetsen en het gebruik van flosdraad en mondwater verwijderen effectief tandplak, bacteriën en zuur van het tandoppervlak. De meest voorkomende oorzaak van tandplak, die op zijn beurt gaatjes (cariës) veroorzaakt, kan dus worden voorkomen.

Voeding

Ook door gematigde consumptie van snoep en koolhydraatrijk voedsel, zoals chips of tarweproducten, kan oorzaak nummer twee, het verstrekken van voldoende voedsel voor plaquebacteriën, worden voorkomen.

Een droge mond

Speeksel vormt een natuurlijk afweersysteem tegen tandbederf: de enzymen desinfecteren en neutraliseren de zuren in de mondholte en spoelen schadelijke bacteriën van het tandoppervlak.

zahnprobleme-bei-mundtrockenheit.jpg

Bovendien is speeksel verrijkt met de mineralen calcium en fluoride en heeft het onder andere de belangrijke functie om het tandglazuur te remineraliseren en steeds weer uit te harden. Speeksel heeft ook de functie van een buffer, zodat het pH-fluctuaties in de mond kan compenseren. Te weinig speekselafscheiding is daarom een risicofactor voor gaatjes en kan leiden tot andere problemen met de mondhygiëne, zoals een slechte adem. Meer informatie vindt u onder Slechte adem oorzaken.

WIE IS HIER GEVOELIG VOOR?

Het risico op gaatjes (cariës) is niet bij alle mensen hetzelfde. Dit is te wijten aan de verschillende zuurtegraden (pH) van het speeksel. Sommige mensen hebben van nature een lagere waarde, anderen een hogere. Hoe lager de aangeboren pH-waarde, hoe sterker de zuuraanvallen na de voedselinname op de tanden.

In principe kan worden gesteld dat schadelijke kiemen, zoals de gaatjes veroorzakende "streptococcus mutans", van mond tot mond kunnen worden overgedragen. Of deze bacteriën dan ook gaatjes veroorzaken, hangt af van de individuele mondhygiëne van de "ontvanger".

Een groter probleem bij kleine kinderen is echter de fles om mee in slaap te vallen en een gebrek aan mondhygiëne bij de peuter. Hoe u gaatjes (cariës) bij uw kind kunt voorkomen en behandelen, leert u onder "Gaatjes bij kinderen".

Aangezien tandplak zich bijzonder snel kan ophopen in de uitsparingen van de kauwvlakken en in de ruimten tussen de tanden, komen gaatjes (cariës) hier bijzonder vaak voor.

Scheve tanden kunnen gaatjes bevorderen: ze zijn vaak moeilijker te poetsen en in de tussenruimten kan zich tandplak ophopen. Deze gaatjes, die ontstaat op de contactvlakken van samenhangende tanden, wordt approximale cariës genoemd. Daarom is een grondige reiniging van de tanden – ook van de ruimtes tussen de tanden – bijzonder belangrijk.

WAAROM EEN DAGELIJKSE MONDSPOELING NUTTIG IS - Image 1 - Listerine - nl-BE

Hoe u gaatjes en de verschillende stadia ervan kunt herkennen, leest u onder "Gaatjes symptomen". Ontdek ook hoe u Gaatjes kunt voorkomen en lees alles over .

Welk mondwater bij gaatjes?

Gaatjes symptomen

Gaatjes voorkomen

Gaatjes behandeling

Gaatjes bij kinderen

Gaatjes FAQ

Gerelateerde producten