GEZOND TANDVLEES: TIPS
Ons tandvlees heeft een belangrijke functie: het beschermt de gevoelige delen van de tand en zorgt - als onderdeel van het parodontium - voor een stevige houvast van de tand. Gezond tandvlees is dus een belangrijke voorwaarde voor gezonde tanden. Ontdek hier hoe u uw tandvlees gezond kunt houden met een uitgebreide mondhygiëne en de juiste voeding.
HOE HERKEN IK GEZOND TANDVLEES?
Gezond tandvlees omsluit de tanden strak met een licht golvend profiel. De kaakbeenderen zijn bedekt en het tandvlees zit strak op de tandhals. Bij aanraking en bij het tandenpoetsen mag het niet bloeden. De kleur van het tandvlees moet lichtroze zijn.
Als uw tandvlees echter donkerrood en gezwollen is of als u tandvleesbloedingen heeft, dan is er mogelijk sprake van een tandvleesontsteking (gingivitis).
Bij terugtrekkend tandvlees (het tandvlees trekt zich terug en bedekt de tandhalzen niet meer volledig) of de vorming van tandvleeszakken, heeft deze ontsteking zich misschien al ontwikkeld tot parodontose (parodontitis) en is het parodontium (bindweefsel en botten) al aangetast.
LET DAAROM ALTIJD OP EEN GOEDE MONDHYGIËNE EN DE VOLGENDE TIPS:
Poets 2x per dag uw tanden.
Reinig dagelijks de ruimtes tussen de tanden – met flosdraad of een interdentale borstel.
Poets ook voorzichtig de tandvleesrand.
Plaats de tandenborstel in een hoek van 45 graden ten opzichte van de tandvleesrand en maak de plak los met bewegingen van boven naar beneden.
Als u het niet zeker weet, ga dan naar Tandenpoetsen of vraag uw tandarts naar de juiste poetstechniek.
Uw tandarts zal ook een regelmatige professionele gebitsreiniging aanbevelen - ongeveer 1 tot 2 keer per jaar - om uw tanden te ontdoen van tandplak en tandsteen.
De tanden maken slechts ongeveer 25% van de mondholte uit - gebruik daarom ook mondwater voor uw dagelijkse tand- en mondverzorging (LISTERINE® helpt tot 97% van de resterende bacteriën te bestrijden die overblijven na het tandenpoetsen).
Overweeg ook een halfjaarlijks onderzoek in de tandartspraktijk – tandvleesaandoeningen kunnen zo vroeg worden ontdekt.
Probeer minder snoep, chips, koekjes, enzovoort, te eten. Dit zijn namelijk zeer rijke bronnen van suiker. Deze suiker is de ideale voedingsbodem voor schadelijke bacteriën.
Wees ook zuinig met suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en energiedranken.
Zure dranken - zoals sappen, veel frisdranken en rode wijn - bevorderen de erosie van het tandglazuur. Ook moeten ze alleen met mate worden gedronken en niet lang in de mond blijven.
Zorg voor een volwaardig dieet, want vitaminen, sporenelementen en mineralen ondersteunen de gezondheid van de tanden. Deze omvatten: volkorenproducten (volkoren brood, havermout, ontbijtgranen), verse salades en groenten (wortelen, paprika's, komkommers, radijs, selderij), calciumleveranciers (kaas, kwark, yoghurt) en mager vlees en vis.
Speeksel is een natuurlijk middel om bacteriën te bestrijden, omdat het deze uit de mondholte spoelt – een droge mond moet daarom worden vermeden.
Drink veel. Dit heeft een positief effect op de speekselvorming en voorkomt een droge mond.
Kauw uw eten grondig, want dan wordt er meer speeksel geproduceerd.
Na elke maaltijd kunt u ook suikervrije kauwgom kauwen. Tandverzorgingskauwgom stimuleert de speekselvloed en neutraliseert het zuur in de mond.
ONZE TIP:
Voor een uitgebreide tandvleesverzorging adviseren wij het mondwater LISTERINE® TOTAL CARE TANDVLEESBESCHERMING
Door de toevoeging van fluoride worden uw tanden extra versterkt tegen tandbederf. Het vermindert ook effectief tandplak – een belangrijke oorzaak van tandproblemen.
Gerelateerde links