TANDVLEES: VEELGESTELDE VRAGEN
TANDVLEES: VEELGESTELDE VRAGEN
Wat is dat kleverige laagje op mijn tandvlees als ik wakker word?
Op bijna elk oppervlak kan een dunne laagje bacteriën - ook bekend als biofilm - liggen. Daarom voelt het 's ochtends aan alsof uw tandvlees en tanden bedekt zijn met een laagje slijm.
Biofilm is normaal en iedereen heeft het , zelfs als u uw tanden heeft gepoetst, flosdraad en mondwater heeft gebruikt. Als u de biofilm (orale plaque) niet dagelijks verwijdert, kan deze verder rijpen. Rijpe plaque bestaat uit een paar goede bacteriën en voornamelijk slechte bacteriën die tandvleesaandoeningen kunnen veroorzaken. Mensen met een solide gebitsverzorging - die dagelijks hun tanden poetsen, flossen of interdentale borstels en mondwater gebruiken - kunnen de hoeveelheid biofilm controleren en helpen om de samenstelling van de bacteriën in balans te houden en zo een gezonde biofilm te behouden. Als u echter niet regelmatig uw tanden en tandvlees reinigt, vermenigvuldigt de typische lichtgele biofilm zich en kan deze verharden tot tandsteen. Dan kan alleen uw tandarts helpen en met speciale gereedschappen de tandsteen verwijderen. Volg dus uw mondspoel routine en houd uw biofilm gezond.
Wat is het verband tussen tandvleesaandoeningen, tandvleesontsteking (gingivitis) en parodontitis?
Als u zich zorgen maakt over uw tandvlees en wat onderzoek doet, wordt het meestal snel verwarrend met veel verschillende medische termen die allemaal betrekking hebben op hetzelfde onderwerp – tandvleesaandoeningen.
Wij leggen de verbanden tussen de verschillende begrippen voor u uit:
Tandvleesaandoening is de algemene term en beschrijft bacteriële infecties in de mondholte.
Zowel tandvleesontsteking als parodontitis beschrijven een ziekte van het tandvlees, maar zijn niet uitwisselbaar en hebben niet dezelfde betekenis.
Tandvleesontsteking (of gingivitis ) is een initiële, mildere (en omkeerbare) vorm van een tandvleesaandoening, die wordt gekenmerkt door rood en gezwollen tandvlees dat begint te bloeden bij lichte druk (bijvoorbeeld bij het poetsen van de tanden met een tandenborstel).
Tandvleesontsteking die niet wordt behandeld door een betere mondhygiëne kan zich ontwikkelen tot een ernstiger en niet-omkeerbare vorm van tandvleesontsteking, genaamd parodontitis.
Parodontitis tast uw tandvlees, botten en de verbindingen aan die uw tanden op hun plaats houden. Parodontitis kan dan ook leiden tot tandverlies.
Tandvleesaandoeningen zijn de belangrijkste oorzaak van tandverlies . Daarom is een goede tand- en mondverzorging met een geschikte mondspoelingsroutine zo belangrijk.
Waarom bloedt mijn tandvlees?
Als we ouder worden merken we vaak bloed op in de gootsteen na het tandenpoetsen en zien we dit zo vaak dat we onszelf wijsmaken dat dit heel normaal is.
Maar bloedend tandvlees - zelfs tijdens een tandheelkundige behandeling - is niet normaal . Het bloeden van het tandvlees is een teken dat vaak voorkomt naast andere tekenen, zoals gezwollen en rood tandvlees (tandvleesontsteking), die vaak worden genegeerd of niet worden opgemerkt.
Miljoenen volwassenen hebben een of andere vorm van tandvleesontsteking, maar slechts een klein deel is zich ervan bewust omdat pijnlijk tandvlees niet een van de eerste symptomen is.
Het goede nieuws: de vroege stadia van tandvleesaandoeningen zijn omkeerbaar en kunnen goed worden behandeld door een verbeterde dagelijkse mondreiniging en regelmatige bezoeken aan uw tandarts.
Het negeren van de bloeddruppels in de gootsteen op de langere termijn kan echter leiden tot gevaarlijke ziekten van het tandvlees (parodontitis). Parodontitis valt het tandvlees aan en valt uw botten aan en is de belangrijkste reden voor tandverlies.
Als u kleine bloeddruppels opmerkt na het reinigen van uw tanden, moet u niet wachten, maar handelen en uw dagelijkse mondhygiëne verbeteren . Poets uw tanden grondig, gebruik flosdraad en spoel uw mond met mondwater. Als er geen verbetering is, vraag dan uw tandarts om advies.
WAAROM TREKT MIJN TANDVLEES TERUG?’
Als u merkt dat uw tandvlees terugtrekt, is dit meestal een typisch teken van een tandvleesaandoening en u moet dit in geen geval negeren, maar een tandarts om advies vragen.
Als u merkt dat het onderste gedeelte van uw tanden zichtbaarder wordt, is dit een teken dat uw tandvlees terugtrekt. Wanneer dit gebeurt, worden de wortels van uw tanden kwetsbaar voor bacteriën en wordt uw mond vatbaar voor verdere ziekten .
Als u bovendien merkt dat uw tandvlees rood en gezwollen is en bloedt tijdens of na het tandenpoetsen, kunt u ervan uitgaan dat er sprake is van een tandvleesontsteking .
Indien niet behandeld kan een afname van het tandvlees ernstige en vaak onomkeerbare gevolgen hebben. Dit kan leiden tot blootgestelde wortels, pijngevoeligheid of ernstige pijn, evenals diepgewortelde infecties. Uiteindelijk kan de tand uitvallen.
HOE KAN IK GOED SPOELEN?
Gebruik het dagelijkse mondwater van LISTERINE® twee keer per dag na het tandenpoetsen voor een volledige mondhygiëne. 20 ml van het mondwater is voldoende, dit komt overeen met ongeveer 4 theelepels. Onze producten zijn klaar voor gebruik en hoeven niet te worden verdund. Spoel uw mond 30 seconden en spuug dan uit. Hiervoor gelden de volgende uitzonderingen:
Gebruik voor kinderen tussen 6 en 12 jaar 10 ml mondwater
Advanced White: gebruik 10 ml (ongeveer 2 theelepels), spoel gedurende 60 seconden en spuug dan uit